vrijdag 29 mei 2009

De foto van Opa

De foto van Opa

Mama is een beetje verdrietig. En daarom is Joris ook een beetje verdrietig. Joris snapt niet zo goed waarom mama verdrietig is. Mama heeft het wel verteld. "Opa is heel erg oud," had mama verteld. "En nu is Opa ziek geworden." Dat vind Joris heel erg. Opa mag niet ziek zijn. Opa moet beter worden. Joris vindt Opa heel erg lief.

Mama heeft nog meer verteld. "De dokter zegt dat Opa niet meer beter wordt. Opa is heel erg oud. En als mensen heel erg oud worden dan gaan ze dood." Joris was boos geworden op de dokter. Waarom wil de dokter Opa niet beter maken ?

"De dokter wil Opa heel graag beter maken, Joris," zei mama toen. "Maar soms kan de dokter mensen niet meer beter maken. Zelfs niet als de dokter het heel graag wil."

Joris was ook een beetje boos geworden op Opa. Wil Opa niet meer beter worden ? Wil Opa niet meer met hem spelen ? Vind Opa hem niet lief meer ? Joris moest er een beetje van huilen. Mama heeft hem toen op schoot genomen. "Opa vindt jou heel erg lief. En Opa wil best met je spelen. Maar Opa kan niet meer beter worden. Opa slaapt nu in het ziekenhuis."

"Gaat Opa ook dood ?" heeft Joris aan mama gevraagd. Mama knikt van ja. "Wat is dat dan, dood ?" vraagt Joris.

"Als je dood gaat is het net alsof je heel lang gaat slapen. Zelf merk je er niets van."

Daar moet Joris over nadenken.

Op een dag is Opa dood gegaan. Mama moest huilen. En Joris ook. Nu kan Opa nooit meer met hem spelen. Maar dat kon ook al niet toen Opa in het ziekenhuis lag. Joris snapt nu wel dat Opa hem heel lief vindt. En dat Opa zelf niet dood wilde gaan. Opa kon dat ook niet helpen.

Op de kast staat een foto van Opa. Elke dag loopt Joris er even naar toe. "Dag Opa", zegt Joris dan. "Tot morgen."