dinsdag 3 februari 2009

Spelletjes voor kleuters
Spelletjes met balonnen:
een
hoop balonnen zo lang mogelijk in de luchthouden, op verschillende manieren, met verschillende lichaamsdelen
een
krant oprollen en ermee op balonnen meppen of oprollen als een frietzak en balonnen opvangen
hou
je tuin proper: maak twee speelvakken met een scheiding tussenin (stoelen, banken,…) Verdeel de deelnemers gelijk over de twee speelvlakken, alsook een gelijk aantal balonnen. Op een teken proberen de deelnemers zo snel mogelijk alle balonnen in het speelvlak van de andere deelnemers te gooien

Vos kom uit je hol: De spelers vertrekken terug vanuit hun afgebakend stuk terrein.Teken of bouw een hol voor de vos aan de overkant. Duidt één van de spelers aan als vos. De deelnemers sluipen naar de vos. Een op voorhand aangeduide speler roept: 'vos kom uit je hol'. Dit is het teken voor de vos om uit het hol te komen en zo veel mogelijk spelers te tikken. Achter de lijn zijn de spelers veilig.

Miauw miauw: Iedereen zit in een kring. Eén speler is de kat. De andere spelers zijn mensen die helemaal niet van katten houden, die er een beetje bang van zijn.De kat mag langs iemand strelen, luid miauwend. De anderen moeten zich proberen serieus te houden. Wie begint te lachen, wordt ook kat. Wanneer een slachtoffer zcih serieus kan houden, dan zoekt de kat een ander slachtoffer.

Cactus en bloem: De spelers zitten in een circel op een stoel. De benen naast elkaar, de rug van de handen op de benen. Eén speler gaat even weg. De deelnemers spreken af wie er de bloem is. De speler wordt teruggeroepen en gevraagd de bloem te zoeken. Dat doet hij door op de schoot te gaan zitten. Wie geen bloem is, is cactus en knijpt in de poep van de speler. Heeft de speler de bloem gevonden dan geeft de bloem een kus.

Begeleiderstips
Vul alsjeblieft geen heel (dag)programma met 'spelletjes'. Deze spelletjes zijn leuk voor een half uurtje of als tussendoortje. Sommige kleuters willen een bepaald spelletje blijven spelen, anderen willen het absoluut niet, nog anderen zijn het spelletje snel beu. Zo'n spelletjes zorgen dus voor veel geruzie. Probeer ook hier de kleuters niet in een keurslijf te dwingen. Zorg voor een gevarieerd programma waarbij de kleuters de vrijheid krijgen om zelf veel in te vullen. Deze spelletjes vormen maar een klein onderdeel van je programma, bij voorkeur niet meer dan twee keer een half uurtje per dag.